Eten voor het werk: gezonde voeding op de werkplek
Inhoud:
Gezonde en evenwichtige voeding op de werkplek is de sleutel om uw concentratie en prestatievermogen tijdens het werk positief te beïnvloeden. Helaas is het meestal niet zo gemakkelijk om gezond en goed te eten tijdens het werk. Op werkdagen gaat het er vaak stressvol en hectisch aan toe waardoor eten en drinken als snel worden beschouwd als bijzaak. Door goed te eten en te drinken kan de efficiëntie enorm worden verhoogd en het prestatiedipje in de namiddag gemakkelijker worden overwonnen. Het goede nieuws: als u weet hoe het werkt, is het echt niet zo moeilijk om gezond te eten op het werk.
Hoe belangrijk is goed eten en drinken op de werkplek?
In het drukke tempo van het dagelijkse werkleven hebben mensen de neiging om evenwichtige voeding links te laten liggen en hun honger te stillen met ongezonde snacks en snelle hapjes. Helaas doet dit precies het tegenovergestelde van wat we op het werk graag willen: we worden moe en lusteloos en zijn op den duur vatbaarder voor ziekte. Een goede voeding op de werkplek is dus in verschillende opzichten belangrijk. Het is immers bewezen dat een evenwichtige voeding het denkvermogen aanzienlijk kan verhogen.
Wat heeft het lichaam nodig om te kunnen presteren?
Er zijn stoffen die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Het belangrijkste is om deze verschillende voedingsstoffen te combineren en voor evenwichtige en gevarieerde voeding te zorgen.
Vitaminen zijn belangrijk om vitale lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem, draaiende te houden. Vers fruit en verse groenten zijn perfecte vitaminebronnen en zouden deel moeten uitmaken van elke evenwichtige maaltijd. Er moet voor worden gezorgd dat de voeding zo vers mogelijk is en niet te gaar is, anders wordt het vitaminegehalte sterk verlaagd.
Mineralen maken eveneens deel uit van een evenwichtige voeding, waarvan calcium, ijzer en magnesium de belangrijkste zijn. Ze zorgen er onder andere voor dat onze stofwisseling functioneert en reguleren de botvorming en de waterhuishouding in het lichaam. Zo zijn bijvoorbeeld volkorenproducten, peulvruchten, vis en melk bijzonder rijk aan mineralen.
Eiwit bevordert de opbouw van lichaamseigen celstoffen, enzymen en spieren, ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de fysieke en mentale prestaties. Plantaardige eiwitten komen vooral voor in peulvruchten, aardappelen en sojaproducten, terwijl dierlijke eiwitten worden aangetroffen in vis, vlees en zuivelproducten.
Het belang van een gezonde darmflora mag niet worden onderschat. Vezels zorgen voor een goed functionerend spijsverteringskanaal, verlagen het cholesterolgehalte en hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Groenten en fruit bevatten grote hoeveelheden vezels, maar ze zijn ook terug te vinden in granen, volkorenproducten, noten, zaden, enz.
Welke voedingsmiddelen worden aanbevolen op welk moment van de dag?
Als het bedrijf waar u werkt een kantine of een gemeenschappelijke keuken heeft, kan het soms moeilijk zijn om consequent gevarieerd en gezond te eten. Als u een paar tips volgt, slaagt u erin om gezond te eten op het werk, ongeacht de voorzieningen die uw kantoor biedt.
Ontbijt op kantoor
Al in de ochtend bepaalt u hoe de dag zal verlopen. Het ontbijt mag in geen geval worden overgeslagen, want het dient om de lege energiereserves aan te vullen. Als u de eerste maaltijd overslaat, voelt u zich de hele dag slap en moe. Het is echter zo dat niet iedereen meteen na het opstaan zin heeft in een evenwichtig ontbijt. In dit geval pakt u uw ontbijt best in om het op het werk op te eten.
Aanbevelingen: Melk of chocolademelk, muesli, yoghurt, volkorenbrood met gezond beleg, kaas, honing, vers fruit
Lunchen op kantoor
De lunchpauze kunt u gebruiken om bij te praten met collega's, om het verstand even op nul te zetten en om ervoor te zorgen dat u de middag vol energie kunt beginnen. Is er in uw bedrijf een kantine waar u eten kunt bestellen, zorg dan voor een evenwichtige menukeuze.
Moet u op het werk echter voor uw eigen maaltijden zorgen, dan is het verstandig om even na te denken over wat u de volgende dag wilt eten. Als de keuken op kantoor voorzien is van een magnetron waarmee u voorgekookte maaltijden kunt opwarmen, heeft u genoeg tijd om uw maaltijden op voorhand te klaar te maken en ervoor te zorgen dat de volgende lunch niet uitdraait op fastfood. Aardappelen, pasta en rijst kunnen gemakkelijk langer dan een dag in de koelkast worden bewaard.
Niet elk kantoor biedt de mogelijkheid om uw meegebrachte lunch op te warmen. Gelukkig zijn er ook gezonde, koude alternatieven die u de energie geven die u nodig hebt voor de namiddag. Salades zijn bijvoorbeeld perfect om mee te nemen. Zorg ervoor dat de slablaadjes en andere groenten gescheiden blijven van de dressing om de frisheid te bewaren. Ook belegd brood kan erg gezond en lekker zijn. Om te voorkomen dat alles hetzelfde smaakt, kunt u kiezen voor wat variatie in de toppings en de extra groenten.
Tip: Wanneer u toch een keertje kiest voor ongezond fastfood, zorg dan dat u de ontbrekende vitaminen, vezels en mineralen aanvult met bijvoorbeeld vers fruit, groenten of volkorenproducten.
Gezonde snacks voor het werk
Kleine hapjes tussendoor voorkomen prestatiedipjes en zorgen voor een energieboost. Maar: snoeprepen of zoete gebakjes zijn uit den boze! Hoewel u van snoepgoed onmiddellijk meer energie krijgt, daalt de bloedsuikerspiegel daarna snel en voelt u zich vermoeider dan voorheen. De aanbevolen kantoorsnacks kunnen snel en eenvoudig worden bewaard en meegenomen in vershoudbakjes om eventuele vermoeidheid tijdens uw werkdag op het juiste moment en op een gezonde manier tegen te gaan. Bekijk ook onze tips tegen vermoeidheid op de werkplek!
Aanbevelingen: Noten, vers fruit, groenten, vetarme zuivelproducten, mueslirepen (idealiter zelfgemaakt), volkorenbroodjes
Niet vergeten om regelmatig te drinken
Bij een evenwichtig en gezond voedingspatroon mag u niet vergeten om voldoende te drinken. Hoe gezond uw eetgewoontes ook zijn, als u niet genoeg drinkt, zult u zich nog steeds moe voelen en kan u last krijgen van hoofdpijn. Hiermee bedoelen we overigens niet dat er bij elke pauze sloten koffie gedronken moeten worden. Koffie onttrekt namelijk vocht uit het lichaam, waardoor u dus best een glas water drinkt bij elk kopje. Probeer één glas water per uur te drinken om uw dagelijkse behoeften te dekken. Water is de beste keuze, maar ook ongezoete thee werkt uitstekend.
Na het werk
De basis voor de volgende werkdag wordt de avond ervoor al gelegd. Daarom is gezond eten niet alleen belangrijk op het werk, maar ook thuis. Om 's ochtends vol energie en goed uitgerust te kunnen beginnen, moet u vooral 's avonds aandacht besteden aan het eten van koolhydraten. Koolhydraten (groenten, granen, volle granen, rijst, aardappelen, bananen) kalmeren het lichaam en de geest en zorgen voor een rustige slaap. Als vuistregel geldt: Probeer zware maaltijden na zes uur 's avonds te vermijden, zodat uw spijsvertering niet overmatig hard hoeft te werken.
Weetjes over eten in de kantine
Veel bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om in een kantine te eten. Meestal bieden deze kantines verschillende menu's waaruit u kunt kiezen. De verantwoordelijkheid om gezond en gevarieerd te eten ligt bij uzelf. Het heeft natuurlijk geen zin om de beste kantine met de gezondste voeding te hebben als u bij het kiezen van uw lunchmenu niet let op evenwichtige voeding. Wat met "evenwichtig" wordt bedoeld: niet elke dag vlees, minstens één keer per week vis, veel groenten, verse salades en vers fruit wanneer het beschikbaar is. De menukaarten in kantines worden normaal gesproken niet elke dag gewijzigd, maar worden over meerdere weken zo gepland dat een evenwichtige voeding voor de medewerkers mogelijk wordt gemaakt.
Als u gedeeltelijk of helemaal niet tevreden bent met het eten in de kantine, zoek dan uit hoe u contact kunt opnemen met het keukenpersoneel. Meestal hebben kantines hiervoor brievenbussen voor ideeën of e-mailadressen, zodat er consequent feedback kan worden verzameld. Gaat het om een groter bedrijf, kunt u ook gaan praten met de ondernemingsraad of contact opnemen met de personeelsdienst.
Conclusie
Gezond eten op het werk is iets dat u zichzelf moet aanleren, maar als u een paar eenvoudige tips volgt, is het een stuk eenvoudiger dan u denkt. Het toverwoord is "afwisseling": alle voedingsgroepen en voedingsstoffen moeten in uw voedingspatroon vertegenwoordigd zijn. Om u in het algemeen beter te voelen, moet u de tips voor uw maaltijden op het werk in uw dagelijkse planning opnemen. Gezond eten op het werk is de moeite waard, want het beïnvloedt uw vermogen om te presteren en te concentreren, geeft energie en voorkomt vermoeidheid. Zo voelt u zich minder gespannen, kunt u veel meer uit uw werktijd halen en ook optimaal genieten van uw vrije tijd.